Több információ

Lenny Kravitz az egyik legváltozatosabb és legtermékenyebb előadó: saját maga és világsztárok számára is a legkülönfélébb stílusokban szerzett dalokat. Szinte minden hangszeren játszik, gitározik, zongorázik, dobol és énekel.

1964.május 26-án született New Yorkban, de gyerekkorát Los Angelesben töltötte. Mivel szülei népszerű tévés személyiségek voltak, gyerekkorában olyan legendás zenészekkel találkozott személyesen, mint Duke Ellington vagy Miles Davis. Tinédzser koráig a híres Kaliforniai Gyerekkórus tagja volt, de gimnazista korában kilépett, mert a rock ’n roll jobban érdekelte.

Legnagyobb példaképnek Prince-t tekintette, és kezdetben hasonló stílusban akart befutni.

Később, a nyolcvanas évek második felében New Yorkba költözött, hogy ott próbáljon szerencsét. Ebben az időszakban Prince helyett már inkább a klasszikus rock és a funky vonzotta, és olyan előadók voltak rá hatással, mint Jimi Hendrix, a Led Zeppelin, Curtis Mayfield és a Beatles.

Kitartó munkájának és próbálkozásainak köszönhetően szerződést kapott a Virgin Records kiadónál, így jelent meg debütáló lemeze Let Love Rule címmel 1989-ben.

Annak ellenére, hogy nevét szinte még senki sem ismerte, a korong meglepő sikereket ért el. Bár a kritikusok bírálták „retro” kinézete miatt, Lenny sajátos megjelenésével és erőteljes hangzásával a kilencvenes évek kultikus figurája lett.

Második nagylemeze Mama Said címmel látott napvilágot 1991-ben. A korong túlszárnyalta elődje sikereit, Harmadik, nagylemeze 1993-ban jelent meg Are You Gonna Go My Way címmel, és meghozta számára a világhírnevet. A címadó dal azóta már rockhimnusszá avanzsálódott. Ebben az időszakban minden létező zenei-, szakmai- és közönségdíjat begyűjtött, de megszavazták a legszexisebb énekesnek is.

Negyedik stúdióalbumával kisebb hullámvölgybe került, de három évvel később, 1998-ban az 5 című lemezzel tért vissza, melyen új, elektronikus hangzásvilággal próbálkozott. A Fly Away című dal majdnem egy éven át vezette a különböző slágerlistákat.

2000-ben egy válogatáslemez, 2001-ben a Lenny című stúdióalbum jelent meg. Zsinórban nyerte a Grammy-díjakat a legjobb férfi rock előadó kategóriában, és közben olyan sztároknak írt dalokat, mint Madonna, Aerosmith és Mick Jagger.

A 2004-es Baptism lemez után 4 évvel, jelent meg utolsó albuma Time For Love Revolution címmel, mely a kritikusok és a közönség szerint is visszatérés az igazi dögös, rockos Lenny hangzáshoz.

A magyar rajongóknak nagyon sokáig kellett várniuk, hogy kedvencüket élőben láthassák, de 2008. július 22-én a Budapest Sportarénában teljesült az álmuk: egy közel 3 órás, elképesztő energiabombát kaptak, színtiszta rockzenét amely minden nézőre hatással volt, az újságok pedig az év koncertjének nevezték.

Műfajok

Több Live Nation esemény